DOROTHEA KARLSSON - SKEVT OCH LUFT FÖR DIG

Akryl på duk

I mina verk har jag undersökt hur det blir när man försöker översätta en ljudbild, i form av musik, till en annan sort konst, i detta fall måleri. Jag har analyserat musiken från albumet ”Little Jinder” och lagt fokus på två av låtarna, Luft för dig och Skevt. Detta har jag sedan försökt överföra till målningarna, både känslan och meningen bakom låtarna, genom färgval och motiv.

 

Innan jag började med min gestaltningsprocess intervjuade jag regissören (och stylisten) till musikvideorna som finns till några av låtarna på samma album. Detta för att få en bild av viktiga saker att tänka på när man ger sig på en uppgift som denna. 

 

Rader i låttexterna som fastat hos mig när jag lyssnat har jag lagt extra fokus på när jag arbetat med verken, så som ”Mörkret du bär inom dig/ skrämmer mig” och ”dimman/ den bär mig från dig” från Luft för dig, samt ”Jag kan inte hålla mig/ måste sluta ringa dig/ jag vet det är för sent för det/ men kan du komma ner” från Skevt. Resultatet blev två verk med liknande färgpaletter, med tydlig inspiration från låtarna men som ändå låter mina egna analyser av texten och personliga erfarenheter lysa igenom. 

skevt_hemsida.jpeg
luftfördig_hemsida.jpeg